Berrit Oenema

Zodra het daarmee goed zit, komt de rest vanzelf. Als kinderen zich prettig voelen, verandert hun hele werkhouding. Belangrijk is dat de kinderen weten dat ze juist fouten mogen maken en dat wij er als leerkrachten zijn om hen te helpen. De sociale factor is daarbij heel belangrijk. Elkaar helpen, samen leuke dingen doen, zelfvertrouwen krijgen. En dat kan heel goed op deze dorpsschool. ‘Samen doen’ is hier de cultuur. Dat geldt voor de leerlingen, leraren en de ouders. Iedereen is heel betrokken. En dat is niet heel vanzelfsprekend. 
 
Na de PABO heb ik een aantal jaren in Hongarije gewerkt en bij terugkomst in Nederland als invalkracht op vele scholen. Ik heb dus wat vergelijkingsmateriaal. Toen ik zes jaar geleden op deze school terecht kwam, voelde dat meteen als een warm bad. Dat goede gevoel is er nog steeds. Ik heb me altijd voorgehouden dat ik maximaal zeven jaar ergens zou werken. Dat vind ik goed voor mijn eigen ontplooiing, maar verfrissing is ook goed voor de school. De zeven jaar zitten er bijna op, maar ik blijf nog wel even. Ik vind het boven verwachting fijn op een kleine dorpsschool. Lijnen zijn kort, je kent elkaar en de betrokkenheid van ouders is geweldig. Ze doen alsof dat vanzelfsprekend is, maar ik weet dat dat ook heel anders kan zijn. Bijzonder vind ik dat we het op deze school met z’n allen doen. De leerkrachten, de ouders, de leerlingen. Ik voel me hier heel erg thuis. Dat wil ik toch nog niet missen! 
 
Op de foto zie je mij bij de kleurige vogeltjes in de hal. Elk vogeltje weerspiegelt een leerkracht met zijn/haar specifieke kenmerken; een fleurig geheel bij binnenkomst.